Verslag Werkcafé Live Deventer 6 september

Het was volle bak bij het Werkcafé Live van 6 september. Ruim 60 werkzoekenden hadden zich verzameld in de Gasfabriek om zich te laten inspireren  door Alwin Zandvoort voor LinkedIn en door de ondernemers van de Gasfabriek.

Ondernemen bij de Gasfabriek
Sinds een aantal maanden vindt Werkcafé Live plaats in de Gasfabriek. Naast dat het leuk is om te weten wat er gebeurt op de locatie waar wij iedere maand met Werkcafé Live te gast zijn, wilden de initiatiefnemers van de Gasfabriek ook graag laten zien dat hier mogelijk ook kansen liggen voor ondernemende werkzoekenden.
Paul Blankhorst, mede-oprichter van deGasfabriek vertelde over dit bijzondere initiatief. De Gasfabriek biedt een plek waar zzp’ers, het MKB, onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en grote bedrijven samen kunnen werken. De Gasfabriek stimuleert innovatie. Regelmatig organiseren zij z.g. ‘kiks’: kansrijke innovatiekringen. Mensen van verschillende bedrijven en organisaties komen bijeen om te brainstormen over één bepaald onderwerp. Hieruit ontstaan innovatieve ideeën die kunnen worden uitgewerkt tot een nieuwe onderneming of te wel start-up. Deelnemers van het Werkcafé Live zijn welkom langs te komen in de Gasfabriek en te kijken wat voor vragen er liggen om verder te worden uitgewerkt. Het daarbij niet om concrete vacatures met een standaard salaris, maar wie weet weet zijn er enkelen die hier kansen zien. Ter illustratie van het verhaal van Paul gaven 3 ondernemers een korte pitch over hun bedrijf.

Mark Buis van The Code Crew vertelde over software die hij samen met zijn compagnon Marco Scholten ontwikkelt voor innovatieve ideeën, met als voorbeeld Deventer Energie.

Silke is de drijvende kracht achter Jurkenhuren.nl  Vanuit de visie dat het zonde is om voor één gelegenheid nieuwe kleding te kopen en vervolgens bijna nooit meer te dragen heeft Silke jurenhuren.nl opgezet. Voor een speciale gelegenheid kunnen vrouwen terecht voor een mooi item.

Marcel Fortuin heeft twee ondernemingen in de Gasfabriek. Allereerst CEdox, een online tool om te helpen voldoen aan de CE richtlijnen. Daarnaast heeft hij een heel ander initiatief opgezet, namelijk LokaalLoyaal  een app (verkrijgbaar in de appstore) om het winkelen in Nederlandse binnensteden te promoten.

Tijdens een korte pauze was er de gelegenheid de ondernemers verder te spreken. Hoewel niet alle aanwezigen affiniteit hadden met het onderwerp van deze introductie, waren anderen juist geprikkeld en vol nieuwe ideeën.

LinkedIn inspiratiesessie door Alwin Zandvoort 
Het hoofdonderdeel van de Werkcafé Live bestond uit een LinkedIn inspiratiesessie door Alwin Zandvoort, voormalig recruiter en tegenwoordig social media expert en trainer. Met groot enthousiasme wist Alwin de deelnemers deze warme nazomermiddag mee te krijgen in zijn LinkedIn inspiratiesessie. In het begin kwamen onderwerpen voor de meer beginnende LinkedInners aan bod, zoals de aan / uitknop voor het bijwerken van je profiel (met als tip deze vooral uit te zetten tijdens het bijwerken en alleen op ‘aan’ om je netwerk op de hoogte te brengen van een belangrijke wijziging).

Vrijwel iedereen was verrast door de 5 LinkedIn ´geheimen´: tips en tricks die nog geen van de deelnemers eerder had gehoord.

Verder benadrukte Alwin in zijn presentatie het belang van het bijhouden van je netwerk op LinkedIn (‘community’) en het zorgen voor ‘content’. Volgens Alwin kun je LinkedIn zien als een café. Als je een café binnenkomt, aan de kant blijft staan met je handen op de rug en na 5 minuten vertrekt, heeft niemand jou gezien. Zo is het ook met LinkedIn. Door regelmatig updates te plaatsen, iets te delen of zelf een bericht te schrijven, zorg je ervoor dat je opvalt bij jouw netwerk.
De meningen verschillen over aanbevelingen van anderen op je LinkedIn profiel. Als ex-recruiter raadt Alwin ons dat echter wel aan. Daarbij is een aanbeveling van een leidinggevende vooral van meerwaarde.  Beginner of gevorderde, iedereen kon aan de slag met zijn LinkedIn profiel a deze inspirerende sessie.

Na afloop was er nog tijd om na te praten. En zo sloten we Werkcafé Live weer mooi af met een prachtig uitzicht over de IJssel.

Reacties op bovenstaand verslag of het Werkcafé Live van 6 september zijn welkom op marjolein@werkcafe.nl
Graag tot ziens bij het volgende Werkcafé Live op 4 oktober!