Verslag Werkcafé Live Deventer 6 december

Vier enthousiaste deelnemers van het Werkcafé Live in Deventer op 6 december doen verslag van de workshop die zij hebben gevolgd.

Stressreductie en het vergroten van je zelfvertrouwen, door Sjoke
Omdat je nooit weet hoe een koe een haas vangt, hoe het geluk of een baan op een goeie dag uit de lucht valt, is het voor werkzoekenden goed om in beweging te blijven. Het is zelfs sterk áf te raden om thuis achter de geraniums of achter je laptop te blijven zitten. Daar word je over het algemeen niet gelukkig van.

Ik volg bij Werkcafé Live de workshop “Stressreductie en het vergroten van je zelfvertrouwen op de arbeidsmarkt”. Cursusleidster is Aimée Scheltens. Alle deelnemers, in dit geval een groep vrouwen, krijgen ruimschoots de tijd in het voorstelrondje en dat is prettig. We doen o.a. een test waarbij in korte tijd helder wordt hoe bepaalde ingesleten gedragspatronen, en dat zijn vaak geen patronen waar je iets aan hebt in het dagelijks leven, laat staan tijdens de zoektocht naar werk, je functioneren kunnen beïnvloeden.

Het is een middag van uitwisselen en delen:…Hoe solliciteer je als je door omstandigheden geen gebruik kunt maken van social media…Hoe maak je een nieuwe start?…Een doorstart?…Waar haal je de energie vandaan?…Werken positieve affirmaties echt stressverlagend?…
Na afloop wisselen we emailadressen uit en iedereen schrijft een wens of een lief woord voor de ander op het Gedragstest-A-viertje. Met een goed gevoel fiets ik naar huis. Volgende keer ga ik weer.

De leiding over leven en werk, door Babs
Op mijn zoektocht naar werk volg ik de workshop ‘Regie nemen over je denken en je leven’ van Anja en Ineke Westerink (Vidalogie, strategische levenskunst). ‘Vandaag lossen we niets op’, hiermee beginnen Anja en Ineke. Dat is jammer, want ik ben hier juist om dé oplossing te vinden voor mijn probleem: ‘Hoe kom ik aan werk?’. Tegelijkertijd is het ook een verfrissend uitgangspunt. Geboeid luister ik verder naar de zussen, die vertellen hoe je de regie over je denken en doen kunt nemen. Ze noemen het zelf Vidalogie ofwel strategische levenskunst.

Het gaat niet om HOE, maar om WAT. Als je eenmaal weet wat jouw WAT is, dan komt het HOE, het middel om bij jouw WAT te komen, vanzelf. Om ons hierbij te helpen, stellen ze ons twee vragen:
1. Wie wil je zijn? Wie wil je zijn als er geen problemen meer zijn?
2. Wat wil je hebben? Wat heb je als er geen problemen meer zijn?
Geen makkelijke vragen, maar door dit dagelijks ‘te laten sudderen in de marinade van je hersenen’ komt er een antwoord. Als je eenmaal weet: DAT wil ik zijn & DAT wil ik hebben, en je maakt steeds contact met dit beeld, dan heb je een proces in gang gezet, waardoor er bijzondere dingen kunnen gebeuren.

Om je focus te verschuiven moet je dus een andere positie innemen t.o.v. de realiteit. “De” realiteit is overigens een illusie. Iedereen ziet de werkelijkheid anders. Of zoals de zussen het mooi verwoorden: ‘de kaart is niet het gebied’, maar een symbolische weergave van de werkelijkheid.

Uit de vragen van het publiek blijkt dat dit een lastig concept is. We leven ten slotte allemaal samen in één wereld, waarbij je te maken hebt met grenzen aan wat je kan en mag doen. Het gaat echter om het doorzien van de beperkingen, die we onszelf opleggen, en waarvan we denken dat die waar zijn. ‘Is dat echt zo?’, is de vraag die de zussen ons voorleggen. Waarom zou je bijvoorbeeld op je 70e geen arts meer kunnen worden of piano leren spelen en een grandioos concert kunnen geven? Er kan veel meer dan je denkt, als je dergelijke overtuigingen loslaat. En nog beter, het heeft positieve gevolgen! Want als je anders gaat denken, gedraag je je anders en dat levert andere resultaten op.

Personal Branding, door Loes
Op dinsdag 6 december was ik aanwezig bij de workshop “Personal Branding” van het werkcafé Deventer. Personal Branding betekent jezelf ‘verkopen’ bij het solliciteren op een vacature. De workshop werd gegeven door Linda Krohne.
Voorafgaand inventariseerde Linda onze vragen m.b.t. het onderwerp van de workshop. Eén van de eerste vragen was: Hoe zet ik mezelf op papier / internet en hoe doe ik dat zó, dat het past bij de vacature en ik toch ook bij mezelf blijf?

Duidelijk werd deze middag, dat het heel belangrijk is om een plan te maken met een doel waar je naar toe werkt. Daarbij is het noodzaak om te onderzoeken:
 Wie ben ik (passie, kennis…..)
 Wat kan ik
 Wat wil ik
 Wat is mijn toegevoegde waarde (waarom ben ik de aangewezen persoon voor deze baan..)

Bovengenoemde items zijn uitvoerig besproken. Verder kwam aan de orde welke instrumenten (Facebook, LinkedIn etc) je inzet en hoe je dat doet. Ook hierbij benadrukte Linda alléén die instrumenten te gebruiken, die bij je passen!
Als net nieuwe werkeloze heb ik veel gehad aan deze workshop van Linda. Zij gaf mij inspiratie en zette op een rij waar ik mee aan de gang kan. Kortom een echte aanrader voor een ieder die werkeloos is!

Hoofd opruimen
Tot slot een paar mooie regels van een deelnemer over de workshop hoofd opruimen. De workshop “Hoofd opruimen” bestond uit korte oefeningen die door Felice Visser (matrixcoach bij Veelkant) werden begeleid. Zonder specifieke gebeurtenissen te benoemen kon ik aan de slag met de rommel in mijn hoofd. Door deze op te ruimen, kon mijn creatieve geest weer gaan stromen. Hierdoor ontstond ruimte en ontspanning. Misschien wel de belangrijkste les van de workshop is dat er geen absoluut goed of fout bestaat. De belangrijkste vraag is dan ook: Wat is goed voor jou?

Tot zover het verslag van Werkcafé Live op 6 december. De volgende editie vindt plaats op 10 januari 2017.