Verslag Werkcafé Live Deventer 4 oktober

De 12e editie van Werkcafé Live Deventer begon met het verhaal van een oud-deelneemster van Werkcafé Live. Zij vertelde over hoe zij haar ontslag had ervaren, de impact die dat heeft gehad op haar leven en hoe zij er uiteindelijk weer een mooie baan vond. Voor velen was dit een herkenbaar verhaal.
Martine benadrukte dat een periode van rouw hoort bij het verliezen van je baan. Tijdens het zoeken naar werk merkte zij dat ze regelmatig werd afgewezen omdat ze te weinig energie uitstraalde. Op een gegeven moment besloot zij nog maar een beperkte tijd per dag te besteden aan solliciteren en de rest van de tijd te gaan wandelen, sporten en dingen te doen die zij leuk vond. Hierdoor ontdekte zij langzamerhand wat zij echt wilde en kreeg ze haar energie weer terug. De energie die ze nodig had om te solliciteren en weer een passende baan te vinden.
De workshops van dit Werkcafé Live sloten mooi aan bij dit verhaal. Hieronder doen 3 deelnemers verslag van de workshop die zij hebben gevolgd.

Leven na(aast) je werk(zoektocht), door Johan
Met het mooie verhaal van Martine in mijn hoofd heb ik deelgenomen aan de workshop “Leven na(aast) je werk(zoektocht)” van Loes ten Cate (Chiasmo Consult)
Loes nam ons in haar workshop mee in de zoektocht naar balans in je leven in combinatie met het zoeken van een baan. Op veel zaken in ons leven kunnen we zelf invloed uitoefenen en er dus zelf richting aan te geven. Door die elementen te herkennen kun je zelf beter aan de slag om de kans op een nieuwe baan te verbeteren. Loes gaf in een prettige interactie met de groep goede tools die kunnen helpen om je balans tussen vrije tijd, persoonlijk onderhoud/gezondheid, huishouden, gezin en werken aan werk te vinden.

Reset van lichaam & geest, door John
In eerste instantie was deze workshop niet mijn eerste keus (die workshop was al vol), omdat ik al wel wat ervaring heb met meditatie en luisteren naar mijn lichaam. Toch heb ik er veel voldoening uit gehaald en ging ik na afloop verkwikt en ontspannen naar huis. Het is toch altijd weer bijzonder te ervaren hoe je geestelijk en lichamelijk tot rust komt als je een tijdje onverdeelde aandacht aan je lichaam geeft.

De workshop werd gegeven door Pleun Schuurman van Ogenblik.nu , die ons kundig en ontspannen (hoe kan het ook anders 😉 meenam op reis door ons eigen lichaam. Pleun stelde zich voor en legde kort uit wat we gingen doen en hoe ontspanning werkt. We leerden dat focus op ademhaling, ook tijdens de oefeningen, heel goed werkt om diep te ontspannen. We deden onze schoenen uit en namen plaats op de beschikbare yoga-matjes.
We begonnen met een eenvoudige ademhalingsoefening om de aandacht op de adem en zo op ons lichaam te richten. Daarna deed ze ons een aantal op yoga gebaseerde oefeningen voor die we eerst afzonderlijk en later in een vloeiende beweging na elkaar uit mochten voeren. In het begin dacht ik nog veel na om het goed te doen, maar na enige tijd volgde ik de aanwijzingen van Pleun’s stem bijna automatisch op. Ik verbaasde me nog over het gemak waarmee ik redelijk ontspannen op één been kon staan!
In het tweede deel van de workshop, na de pauze, deelden we op verzoek onze ervaringen en verwachtingen en vroeg Pleun ons of het een beetje gelukt was om de soms goed verstaanbare geluiden van één van de andere workshops te kunnen laten zijn voor wat ze zijn. Dat was niet bij iedereen gelukt en ik was niet de enige bij wie de gedachte opkwam dan dus maar van twee workshops iets proberen op te steken. Grappig hoe ontspanning dan kan werken: geen irritatie, maar aanvaarding van wat er is en er de humor van inzien.
Pleun sloot af door ons een aantal grondoefeningen te laten doen en te eindigen met een geleide ontspanningsmeditatie.
We hadden het privilege om de kantine te mogen zijn met de groep zodat we ieder genoeg ruimte om ons heen hadden voor de oefeningen. Als extra bonus konden we bovendien genieten van het prachtige uitzicht over de IJssel en de uiterwaarden. Dit droeg zeker bij aan het slagen van deze rustgevende workshop! Kortom: zeker een geslaagde workshop die voor herhaling vatbaar is!
Laat dat nou ook elke donderdag mogelijk zijn onder leiding van Pleun in de Gasfabriek.

Op zoek naar een baan die bij jou past, door Dini
Met 18 deelnemers begonnen we onder leiding van Aike Neuteboom-Borghuis van Stroom 8 met een kort rondje over de vraag waarom je bij deze workshop was en welke vraag je hebt. Dat korte rondje liep uit tot een uur, wat even het gevoel gaf: wat levert dit op? Hoe kunnen we hier mee verder? Ondertussen was er al veel gedeeld en waren er al heel wat tips langsgekomen zonder dat we ons daarvan bewust waren.

Wat vaak naar voren kwam:
Neem kleine stapjes, ieder dag een klein stapje is na 100 dagen al ver vooruit.
Waar krijg je energie van, waarbij stroomt je energie weg.
Waar werd je als kind blij van.
Wat wil je absoluut niet.

Na de pauze heeft Aike met 3 deelnemers hun vraag verder uitgediept. Bij de eerste deelnemer via een opstelling. Daardoor werd duidelijk dat de belemmering (verlegenheid, schroom) die nu letterlijk in de weg stond, ook naast je mag staan. De belemmering werd opeens een kwaliteit en een onderdeel van jezelf.
Bij de andere twee deelnemers haalde Aike door gerichte vragen te stellen veel informatie naar boven. Veel gehoord: “ik weet nog niet wat ik wil, welke keuzes ik mag of kan maken”. Uit de antwoorden kwam een heel ander beeld : je weet al heel veel (welke richting, wat voor soort organisatie, wat voor collega’s, samen/alleen werken, etc), maar je bent het je niet bewust. Genoeg informatie om veel gerichter te gaan én durven zoeken.  Ook vanuit de groep veel aanvullingen, vragen en tips. Al met al weer een fijne workshop.

Vergroot jouw netwerk door op onderzoek uit te gaan
Parallel aan bovenstaande workshops, verzorgde Suzanne Kemps (eigenaar van Friskmakers company) een workshop ‘ Vergroot jouw netwerk door op onderzoek uit te gaan.’  De aanpak van Suzanne is om naar aanleiding van een onderzoeksvraag, met héél veel mensen in gesprek te gaan. In de workshop hebben deelnemers geoefend om een onderzoeksvraag te formuleren waarmee zij met potentiële werkgevers in dialoog kunnen gaan. Je zit niet echter niet zomaar met je potentiële werkgever aan tafel en dus werd er ook geoefend met bellen. Hoe pak je op een ontspannen manier een telefoongesprek aan, waarbij je in gesprek komt en ervoor zorgt uiteindelijk met iemand rond de tafel te komen.  Eén van de deelnemers vertelt: ‘De les die uit de rollenspellen naar voren kwam die we hebben geoefend, was dat gesprekken niet alleen over feiten gaan, maar dat het goed is ook te letten op de non-verbale communicatie. Bij het gedeelte over je netwerk vergroten met een onderzoeksvraag gingen wij in tweetallen aan het werk om te bepalen met welke vraag wij werkgevers willen benaderen. Wat boeit jou in je vak of in de actualiteit waarover je met een potentiële werkgever van gedachten kunt wisselen? Hierbij is het belangrijk dat je zelf iets te bieden hebt en dat je echt iets van de ander wilt weten.’
Kortom een workshop waarbij deelnemers weer op een andere manier geprikkeld werden om aan de slag te gaan met netwerken.

Tot zover het verslag van Werkcafé Live van 4 oktober. Reacties zijn welkom via marjolein@werkcafe.nl
Het volgende Werkcafé Live is om 1 november 2016.