Verslag Werkcafé Live Deventer 10 januari

Op 10 januari vond het eerste Werkcafé Live in Deventer van 2017 plaats. Met opnieuw 4 mooie workshops op het programma. Het is het laatste Werkcafé Live dat ik, Marjolein, organiseer. In verband met een andere baan heb ik besloten om te stoppen met mijn werk bij Stichting Werkcafé. Ruim één jaar geleden begon ik met het opzetten van Werkcafé Live in Deventer. Met veel plezier heb ik een netwerk van workshopleiders opgebouwd en de maandelijkse bijeenkomsten georganiseerd. Eind januari draag ik het stokje over aan Jorine Wolf.

Vier deelnemers doen hieronder verslag van de workshop die zij hebben gevolgd.

Opvallen bij recruiters. Door Tryntsje
‘Opvallen bij recruiters’ is de titel van de workshop van Judith Brouwer, recruiter bij Randstad. Zij is degene bij wie werkzoekenden zich inschrijven en die aan de andere kant van de tafel zit als ze op gesprek komen. Ze vertelt voor de vuist weg over haar werk en geeft tussendoor allerlei tips. Dat digitaal inschrijven wel moet gezien het grote aantal werkzoekenden bijvoorbeeld, of dat het loont om je inschrijving up-to-date te houden omdat de meest recente inschrijvingen het eerst bovenkomen als Randstad een kandidaat voor een vacature zoekt. De deelnemers hebben vooraf hun cv ingeleverd en Judith heeft ze allemaal becommentarieerd. Vijftien seconden besteedt een recruiter gemiddeld aan een cv. Haar belangrijkste tip is daarom: maak je cv scanbaar. Niet meer dan twee A4’tjes, een heldere indeling met de jaartallen voorop en opsommingstekens bij de omschrijving van werkzaamheden, en vooral met steekwoorden waarop recruiters zoeken, zoals competenties, taken en namen van softwarepakketten. Tips voor een gesprek ten slotte: wees actief en straal uit wat jouw kracht is. Hoewel de workshop amper voorbereid is, levert het genoeg op. Judith’s positieve en spontane aanpak maken de workshop behalve nuttig ook heel plezierig. Top.

Reset van lichaam & geest. Door Marly.
Op 10 januari neem ik als werkzoeker deel aan de workshop Reset van Lichaam en Geest. We zijn een mooie groep van zo’n 15 mensen, man, vrouw, (niet-) westerse afkomst, jong en oud. Pleun Schuurman (Ogenblik.nu) geeft deze workshop met aandacht voor onszelf, op het eind zijn we er allemaal stil van.

In deze workshop hoef je niet te praten over je LinkedIn profiel of je cv met sollicitatiebrief. Je gaat voelen wat jezelf voelt, alle spieren van het lichaam komen aan bod: een serie rek-, strek- en ademhalingsoefeningen om je te ontspannen en te focussen. Oefeningen die je thuis of voor een sollicitatiegesprek kunt doen en in de waan van de dag niet altijd aan denkt.

We eindigen met een korte visualisatie oefening, dit keer niet in het hoofd of met een illustratie maar door te voelen waar je werkelijk of in gedachte bent.

Deze workshop is een echte aanrader voor iedereen die wil werken aan het voelen van ontspanning in het zoeken naar nieuw werk. Een goede lichaamshouding is ook in dit proces namelijk heel essentieel en een reset van lichaam en geest.

Workshop persoonlijkheidskenmerken. Door Dini
Waarom doen we wat we doen? Hoe zitten we in elkaar? Hoe reageren we?
Ingrid Westenberg (In Charge Training en Coaching)  legt uit dat we aan de hand van het DISC-model kunnen zien hoe we passen binnen één van de vier basistypes. Met als kanttekening meteen dat iemand nooit één type is, je bent altijd een mix van de vier basisstijlen. Ieder van ons vult een vragenformulier in en op basis daarvan vinden we onze “voorkeursstijl”. Daarbij zie je ook dat je richting een uitgesproken of bedachtzaam persoon en een taakgericht of mensgericht persoon gaat.
Het DISC-model combineert de stijl met een kleur. Al snel praten we over rode, gele, groene en blauwe mensen. Per stijl legt Ingrid op een directe, humorvolle manier uit hoe een persoon met die stijl (en kleur) zal reageren. Er is veel herkenning, er wordt veel gelachen, er is veel interactie: het verduidelijkt nog verder waarom je doet wat je doet. En ook herkenbaar: je drijfveren en valkuilen/uitdagingen.
Op basis van deze stijlen en kleuren kun je niet alleen zien hoe je als persoon reageert, maar kun je ook vacatures bekijken. Als voorbeeld heeft krijgen we vier vacatureteksten: het is eenvoudig om deze vacatures bij een kleur in te delen, en er ook taken uit te halen die duidelijk bij een andere kleur horen! Kortom, het DISC-model kan je helpen de baan te vinden die (beter) bij je past.

Aan de slag met je LinkedIn profieltekst. Door Barbara.
Bij het Werkcafé Live van 10 januari heb ik gekozen voor de workshop “Aan de slag met je LinkedIn profieltekst”, verzorgd door Lotte Visser van Bureau Krabbel Communicatie & Tekst. Het accent lag op de samenvatting, die bovenaan in je LinkedIn-profiel staat. Lotte hanteert bij het schrijven hiervan:
WHAT: waar ligt je ervaring, wat is je opleiding;
WHO: wie ben je als persoon;
WHY: wat is je drijfveer;

De WHY-vraag is meestal het moeilijkste te beantwoorden en te omschrijven. Enkele voorbeelden: “Onderwijs helpen vernieuwen zodat leerlingen gemotiveerd blijven” of “Ik wil anderen helpen bij het schrijven van betere teksten”. We beantwoordden deze 3 W’s eerst individueel, en bespraken het vervolgens met elkaar of in de groep. Ondertussen nodigden we elkaar uit op LinkedIn en we bekeken elkaars profiel. Aangeraden wordt om ook je telefoonnummer en e-mailadres in je samenvatting te vermelden. En zorg dat je goede trefwoorden in je samenvatting opneemt, zodat je gevonden wordt. Bijvoorbeeld: redacteur; gespecialiseerd in omgevingsrecht; ervaren PHP-programmeur. Ook kregen we nog als tip mee om je samenvatting niet per sollicitatie te veranderen. Dat kan je wel doen met je CV. Ik vond het een interessante middag, met nieuwe contacten en levendige gesprekken.

Tot zover het verslag van het Werkcafé Live van 10 januari. Het volgende Werkcafé Live vindt plaats op dinsdagmiddag 7 februari.

Marjolein Cozijnsen