Verslag Werkcafé Live Deventer 1 december

Op 1 december vond het tweede Werkcafé Live in Deventer plaats, en wat voor één! Veel enthousiaste deelnemers en twee mooie workshops over empowerment en pitchen.

De eerste workshop die ik zelf heb gevolgd werd gegeven door Felice Flameling, matrixcoach bij Veelkant. Thema: empowerment. Een inspirerende workshop. Iets wat je eigenlijk het beste zelf kunt ervaren en wat lastiger is om in woorden te vatten voor op deze blog. Hierbij een korte impressie.

Bij empowerment gaat het erom dat je stevig in je schoenen staat doordat je je bewust bent van wat je goed kunt en echt leuk vindt om te doen.
Na een korte presentatie van Felice kwamen er veel reacties los. Kun je wel jezelf blijven met solliciteren om aan een baan te komen? Hoe dan? Sommigen gaven aan het gevoel te hebben zichzelf kwijt te raken in sollicitatieprocessen. Vragen en reacties die voor velen herkenbaar waren. Felice moedigde ieder van ons aan om te proberen dingen te blijven doen die bij ons horen, hoe klein het ook is.

Wat kun je als werkzoekende doen om (weer) energie te krijgen? Een aantal dames is enthousiast over Eigen Kracht Deventer Vrouwen (EKDV). Anderen bezoeken regelmatig een intervisiegroep van Deventerwerktalent voor het uitwisselen van ervaringen. Ook vrijwilligerswerk kan een manier zijn om weer energie te krijgen. En deelname aan Werkcafé Live natuurlijk J.

Na een pauze waarin er volop de gelegenheid was voor ontmoeting met anderen, heb ik de workshop over pitchen gevolgd, gegeven door Linda van der Ploeg, loopbaancoach bij Entrena.
Met een aanstekelijk enthousiasme heeft Linda ons geprikkeld aan de slag te gaan met onze zogenaamde ‘elevator pitch’. Oftewel: hoe verkoop je jezelf op de arbeidsmarkt?

Als er één ding is wat Linda ons heeft duidelijk gemaakt, dan is het wel dat iedereen kan pitchen. Wel vereist dat oefening: voor de spiegel, voor een bekende die je feedback kunt vragen, etc.

Enkele tips van Linda: bedenk voor de opening een ‘krantenkop’ om de aandacht te krijgen. Houd je verhaal simpel en gebruik voorbeelden en zorg ervoor dat je afsluiting aanzet tot gevolg. Linda ziet pitchen als een verkoopproces waarin je een probleemstelling neerzet en je jezelf als de oplossing ‘verkoopt’.

Nu zelf aan de slag …, want iedereen kan pitchen!

In februari zien we Linda van der Ploeg weer terug. Dan start zij een serie van 3 workshops bij Werkcafé Live Deventer. Daarover binnenkort meer.

Hele fijne feestdagen en graag tot ziens bij het volgende Werkcafé Live op dinsdagmiddag 5 januari!

Wil je reageren op bovenstaand verslag? Of heb je ideeën of suggesties voor thema’s voor een volgend werkcafé? Stuur dan even een mailtje naar: marjoleincozijnsen.werkcafe@gmail.com

Op www.veelkant.nl vind je meer informatie over het werk van Felice Flameling en de matrixmethode die zij gebruikt.