Verslag Werkcafé Live 7 november

Het Werkcafé Live in Deventer van 7 november werd weer drukbezocht door enthousiaste deelnemers. Onder het genot van een kopje koffie of thee werden er nieuwe contacten gelegd en ervaringen gedeeld. Daarna ging iedereen naar de workshop van zijn keuze. Er was keuze tussen drie workshops met diverse thema’s, alle gericht om werkzoekenden een stapje verder te helpen in hun zoektocht naar werk.  Hieronder doen deelnemers verslag.

 

Doelgericht communiceren door Maria

Aan de hand van de Roos van Leary legde John Musterd de typen gedrag uit. De Roos van Leary is een model dat inzicht geeft in lastige communicatiepatronen. En vooral, hoe je die kunt doorbreken!

Aan de hand van een vragenlijst werd onze gedragsvoorkeuren bepaald. Heel handig om te weten, hoe jij je opstelt in een gesprek met een ander.

Aan de hand van een rollenspel, waarbij John een HR-manager speelde, die zeer agressief/dominant was in een sollicitatiegesprek. Mijn eerste reactie was: Ik zou aangeven dat ik niet gediend ben van dit gedrag, en ik zou opstaan en het gesprek verlaten.

John liet zien hoe je het gesprek kunt ombuigen (voornamelijk door samenwerkend gedrag te vertonen), zodat het gesprek op een andere manier kan worden voortgezet. Het gaat ten slotte niet om die HR-manager, maar om die baan die ik wil.

Hij gaf veel tips aan de hand van gespeelde voorbeelden. Ik heb meerdere keren gedacht: hier kan ik wat mee. In korte tijd werd ik me ook bewuster van de manier waarop ik me opstel in een gesprek.
Een leerzame workshop!

 

Starten als ondernemer door Geerten

In de kennismaking blijkt dat de meesten denken over “misschien wel eventueel een eigen onderneming starten…” Gemêleerd gezelschap en allemaal zoeken we naar mogelijkheden, inspiratie en aanknopingspunten waarmee we verder kunnen.

Miranda Straver, een gedreven enthousiaste vrouw, vertelt heel helder vanuit eigen ervaring over de voors en tegens, de mogelijkheden, de opties. Iedereen die bij het Ondernemershuis ‘werkt’, blijkt zelf ondernemer te zijn! Ze bieden kosteloos advies- en coachmogelijkheden, workshops e.d. Samen doen, delen en leren in kleine groepjes gelijkgestemden.

Miranda legt goed het verschil uit tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Ze noemt vele zaken op die komen kijken bij het ondernemer willen worden. Flinke klus maar heldere te nemen stappen.
We eindigen met een memoryspel waarin de 9 verdienmodellen naar voren komen. Interessant om dat zo voor je te zien. Vele mogelijkheden…!

Voor meer info: Ondernemershuis in Deventer. De 1e intake is vaak bij Miranda. Heb je een serieus maar nog vaag plan? Ga er heen en laat je adviseren zou ik zeggen. Ga ik -Geerten- ook doen 😊

 

De kracht van improviseren door Ronnie

Charlotte Rutgers- Latour gaf deze workshop vol enthousiasme. Zij is de eigenaar van improvisatie theater Chapeau! LaTour. Een naam die afgeleid is van haar eigen naam Charlotte Latour.

Improviseren “het inspringen op omstandigheden” doen we onbewust, elke dag. De improvisatie oefeningen die Charlotte ons liet doen maakten duidelijk dat, als het onbewuste plaats maakt voor bewustzijn het soms ineens niet meer zo makkelijk gaat. Mensen kunnen dan krampachtig gaan functioneren. Ze benadrukte dat je altijd voor ogen moet houden dat een gesprek tot stand komt door interactie en dat je het dus niet alleen hoeft te doen. “Het samen doen” en “het lef hebben om fouten te maken” zijn hierbij sleutelbegrippen.
In rollenspellen werden verschillende emoties en situaties uitgebeeld. Hierbij werd duidelijk hoe vaak we het “ja, maar…” gebruiken en hoe moeilijk het is om dit om te zetten in het veel positievere “ja, en…”.
Alles wat tijdens de workshop werd opgestoken kan zeker worden toegepast bij bv. netwerk- en sollicitatiegesprekken. Charlotte bedankt hiervoor.

 

Tot zover het verslag van het Werkcafé Live van 7 november met extra dank aan de drie deelnemers die de verslagen maakten. Graag tot ziens bij het volgende Werkcafé Live op dinsdagmiddag 12 december.

Hartelijke groet, Jorine Wolf (jorine@werkcafe.nl)