Verslag Werkcafé Live 7 februari

Verslag werkcafe 7 februari

Op 7 feburari vond het drukbezette Werkcafé Live van 2017 in Deventer plaats. Vier workshopleiders boden een divers programma voor onze deelnemers. Voor mij was het de eerste keer dat ik, Jorine, als projectleider het Werkcafé live organiseerde. Met dank aan Marjolein Cozijnssen,mijn voorgangster, die in 1,5 jaar tijd het Werkcafé Live in Deventer op de kaart heeft weten te zetten.

De deelnemers konden vooraf kiezen uit vier verschillende workshops. Hiervan vind je een kort verslag van deelnemers.

In 10 stappen meer inzicht in je mogelijkheden op de arbeidsmarkt
In deze workshop ging Linda Krohne (Entrea) aan de slag met deelnemers met hun zelfbeeld en hun sterke punten. Belangrijk is om te weten wie je bent en wat je wilt zodat ook weet wat je een werkgever te beiden hebt. Tijdens deze workshop was er veel ruimte voor persoonlijke inbreng en emoties.

Sollicitatiebrief door Ronnie
Waarom sturen we een sollicitatiebrief ?/ wat wil je eigenlijk zeggen met wat je schrijft? / wat is relevante informatie voor een werkgever?
Op deze vragen geeft Linda Land adviseur P&O bij (Sallcon / Het Groenbedrijf) antwoord in een introductie, die je tot nadenken aanzet. Linda geeft aan dat een sollicitatiebrief de verbinding moet leggen tussen de sollicitant en de werkgever. Op heldere wijze laat ze je inzien dat er in een sollicitatiebrief vaak clichés worden gebruikt, zonder dat wordt toegelicht wat ermee wordt bedoeld of waarom het begrip op de schrijver van toepassing is. Aan de hand van voorbeelden maakt ze duidelijk dat er in een brief veel overbodige woorden staan en ze wijst op de kunst van het weglaten.
Aan de hand van 3 ingezonden brieven van deelnemers werd besproken wat in deze brieven goed en minder goed is. Linda benadrukt dat er weinig slechte brieven bestaan, maar dat de ene brief er wel meer uitspringt dan de andere. Ze geeft aan dat een belangrijk onderdeel van de sollicitatiebrief een pakkend begin is, waarmee meteen de interesse van de lezer wordt gewekt.Vervolgens is het de kunst om duidelijk te maken, waarom juist jij de persoon bent die de kwaliteiten heeft om de functie te vervullen, zonder daarbij te herhalen wat er in de CV wordt vermeld. Tot slot werd de opgedane informatie in de praktijk gebracht door het schrijven van een sollicitatiebrief.
In deze workshop hebben de deelnemers een aantal praktische tips meegekregen, wat inspireert voor het opstellen van “een erg duidelijke super originele goede sollicitatiebrief”. Of zoals Linda het zou zeggen: “een goede sollicitatiebrief”

Geef zin aan je dag  door Tessa
Als je werkloos wordt ziet je week- of dagritme er opeens heel anders uit. Daarnaast krijg je te maken met het verwerken van ontslag, de druk van het solliciteren en afwijzingen op je sollicitaties. Herkenbare energievreters voor de deelnemers van deze workshop. Aike Neuteboom (Stroom8) nam ons mee door de verschillende fases die je doorloopt als je werkloos wordt. Hierin kwamen we de verschillende energielekken tegen.

Hoe krijgen we die energie terug? Belangrijkste aspect is zingeving. Velen van ons haalden veel zingeving uit ons werk. Nu moeten we daar een andere invulling aangeven. Ons bewust worden dat we niet alleen waardevol waren als werknemer maar dat we ook andere rollen hebben waarin we iets (kunnen) betekenen.

Hoe meer tijd we hebben om te solliciteren hoe meer tijd en energie het kost. De tip van Aike is dan ook om een dagritme te plannen waarin – naast sollicitatieactiviteiten – ook vooral tijd is om dingen te doen die je energie geven.
Deze energieboosters hebben we met elkaar gedeeld.: Goed voor jezelf zorgen, aandacht voor wat goed gaat (het positieve) en natuurlijk die zoektocht naar zingeving. Maar ook het delen van ervaringen, met name met andere werkzoekenden bleek voor veel deelnemers belangrijk. Werkcafe en in dit geval de workshop van Aike vervullen daarin een mooie rol en een veilige omgeving.

Breng je netwerk in kaart door Vincent
Zeker een leerzame workshop, je krijg goede tips over het opbouwen van je netwerk. Johan ter Haar, zelf deelnemer van het Werkcafé Live, legde het accent op het gebruik van social media LinkedIn  en ook FaceBook. Voordelen (en ook enkele nadelen) van het gebruik van de social media werden tijdens deze workshop voldoende toegelicht. Voor vele 50 plussers lijkt het gebruik van de social media om zich te profileren, contacten leggen om vervolgens een baan te vinden een lastig karwij. Een zeer lastige zelfs voor sommigen.

Wij 50 plussers zijn gewend aan persoonlijke contacten, een dimensie die vrijwel verdwenen is mede door het gebruik van internet. Daarom, hebben degenen die daar behoefte aan hadden, de gelegenheid gekregen om tijdens de workshop gevoelens als bijvoorbeeld verwarring en vervreemding te uiten. Het is niet voor iedereen even makkelijk om deze zeer snelle en vaak complexe ontwikkelingen te volgen en bij te blijven.

Gelukkig werd er ook gelachen en de meeste zagen, ga ik er van uit, het nut van een paar uurtjes samen door te brengen om elkaar te ondersteunen: want daar gaat het uiteindelijk over.

Tot zover het verslag van Werkcafé Live van 7 februari. Het volgende Werkcafé Live vindt plaats op dinsdagmiddag 7 maart 2017.

Jorine Wolf