Verslag Werkcafé Live 6 juni

Het Werkcafé Live in Deventer van 6 juni had ditmaal twee interactieve workshops op het programma om werkzoekenden een stapje verder te helpen in hun zoektocht naar werk. Helaas kwam de 3e workshop door overmacht te vervallen. Gelukkig was er voor iedere deelnemer, die zich had opgegeven, plek in een van de twee workshops. Hieronder doen deelnemers verslag.

Prikkelende sollicitatie vragen door Dorine

Op 6 juni heb ik de workshop Prikkelende sollicitatievragen van Aimee Scheltens, kunstdocent en leerlingbegeleider, bezocht. Wat zijn nu precies prikkelende sollicitatievragen? Juist, vragen die je niet zo snel verwacht, waar je niet zo snel een antwoord op hebt en die je goed moet voorbereiden. Vragen die dieper gaan dan de geijkte wat zijn je sterke en zwakke punten.

Een paar voorbeelden, Hoe zou je jezelf omschrijven in een woord? Of kun je een verhaal vertellen waaruit jouw waarden en overtuigingen blijken? En nog 7 andere ongewone vragen kregen we voorgeschoteld.

Aimee deelde de lijst uit met die in totaal 9 vragen en nog een lijst van kernkwadranten die je op weg konden helpen de prikkelende vragen te beantwoorden. Daarna werden we aan het werk gezet in tweetallen om volgens de STAR(R)) -methode als leidraad 6 vragen te kiezen. De ene helft van het tweetal mocht werkgever zijn, de andere sollicitant. En na een kwartier werd er van rol gewisseld. Dit leverde in de plenaire nabespreking interessante discussies op. Het is wel gebleken dat het nieuwe solliciteren heel anders in elkaar zit dan een flink aantal jaar geleden.  Recruiters letten niet alleen meer op je kwaliteiten maar meer nog op je persoonlijkheid. Ze zoeken naar het perfecte plaatje perfect passend in het team. Belangrijk is ook dat je tijdens het sollicitatiegesprek je zelfvertrouwen laat zien door je voeten stevig aan de grond te houden, met je borst vooruit, een rustige ademhaling en een goed oogcontact met je gesprekspartner.

Wil je meer tips over prikkelende sollicitatievragen? Kijk dan op http://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiegesprek/gesprekstechnieken/vragen-beantwoorden voor meer informatie.

 

Ontdek je kwaliteiten door Jos

Elly den Harder (2eBedrijf) zette ons aan het denken en samenwerken in de workshop ‘Ondek je kwaliteiten’. Persoonlijke kwaliteiten kun je niet aanleren, in tegenstelling tot kennis en vaardigheden (competenties). Ze zijn uniek, onvervreemdbaar en direct herkenbaar bij een persoon.
Elly ondervond zelf hoe belangrijk het is om zelfkennis over je eigen kwaliteiten te hebben, nadat zij haar ‘1e bedrijf’ had gestopt. Door in haar 2eBedrijf meer aan te sluiten op haar kwaliteiten, is ze daar veel succesvoller en gelukkiger.
Via enige theorie maar vooral oefeningen daagde zij ons uit om de kwaliteiten te onderzoeken van onszelf, maar ook die van de ander. Kijk maar eens een minuut lang iemand goed in de ogen, en noteer welke kwaliteiten je denkt te zien. En check die bij de ander. Frappant hoe vaak je het bij het rechte eind blijkt te hebben!

Het bleek nog best lastig om uit een lijst met zo’n veertig kwaliteiten, de vijf te kiezen die écht het meest bij jou horen: jouw KERNkwaliteiten! Maar door die met een ander te bespreken, werd je uiteindelijk vaak bevestigd in je keuzes. Elly heeft ontdekt dat mensen hun kwaliteiten vaak relativeren en zelfs negatief waarderen. Regelmatig hoor je iemand beginnen met: ‘Ja, maar …’. Zij pleitte er dan ook voor om je kwaliteiten altijd positief te formuleren.

Via het Kernkwadranten model van Daniël Ofman lichtte Elly toe hoe kwaliteiten ook een ‘schaduwzijde’ kunnen hebben. Bijvoorbeeld: te veel van het goede van jouw kwaliteit ‘daadkracht’ kan door de ander worden ervaren als ‘drammerigheid’. Om in zo’n geval toch goed te kunnen samenwerken, is het jouw ‘uitdaging’ om wat meer ‘geduld’ te leren hebben. De aangereikte lijst met voorbeeld-kwadranten is goed bruikbaar om samen met familie en bekenden verder te onderzoeken wat jouw kwaliteiten en valkuilen zijn. En zorg er dan voor dat je jouw kernkwaliteiten goed naar voren brengt in je CV en je sollicitatiegesprekken!

 

Tot zover het verslag van het Werkcafé Live van 6 juni. Het volgende Werkcafé Live vindt plaats op dinsdagmiddag 4 juli. 

Jorine Wolf