Verslag Werkcafé Live 6 februari

Het kantoor van Rabobank Salland werd op 6 februari jl. druk bezocht door werkzoekenden. Onder het genot van een kopje koffie of thee eerst even opwarmen, want het was knap fris buiten. Afgetrapt werd met een presentatie door een dame van HR van de Rabobank over het werken bij Klantenservice en daarna ging iedereen naar de workshop van zijn keuze. Er was keuze tussen drie workshops met diverse thema’s, alle gericht om werkzoekenden een stapje verder te helpen in hun zoektocht naar werk.  Hieronder doet een aantal deelnemers verslag.

Jezelf in beeld

Verslag door Sylvia

Op een spontane manier gaf Wendy de workshop ‘jezelf in beeld’. Je denkt “huh ballon opblazen en er vervolgens op zitten?” Maar toch, de kop was eraf, en de reacties kwamen gelijk.
De speelse manier met de Playmobil poppetjes werkt ontspannen. Je begeeft je in een groepje maar toch sta jij centraal, dat is echt. Inderdaad voor de een is het een zoektocht, voor mijn persoontje herkenning.

De manier waarop we even konden pitchen was top! In korte tijd heeft Wendy alles kunnen realiseren wat ze wou doen. Complimenten Wendy ! Rust, natuurlijke gave, adequaat.

 

Gun jezelf een Energieboost

Verslag door Diana

Het is mijn eerste bezoek aan het Werkcafé Live en met keuze uit drie workshops heb ik mij ingeschreven voor Energieboost verzorgd door Yolanda Bikker van Yourstep. Daar ging als eerste mijn ‘energie’ naar uit. Yolanda is mindsetcoach. Ze is een prettige, aandachtige en respectvolle vrouw. Door vragen te stellen, die dichtbij je staan, weet ze je in beweging en aan het denken te zetten.

We starten met een introductieronde. In tweetallen stel je elkaar vragen als “Wat is je achtergrond”, “Wat was en is je rol in de samenleving” en de leukste vond ik zelf wel “Wat heb je vanochtend gedaan om goed voor jezelf te zorgen”. Er ontstaan verrassende gesprekken, mensen die het roer graag om willen gooien tot meer aandacht voor het gezin. Yolanda geeft aan dat als er ruimte komt in je agenda, dan ontstaat er iets nieuws of sta je open voor nieuwe gebieden.

In de workshop neemt Yolanda je mee langs een aantal tips:

Tip 1 Zorg goed voor jezelf. Zeker niet onbelangrijk!
Tip 2 Vraag support. Je hoeft het niet alleen te doen!
Tip 3 Vier je successen. Dat is het wel waard als je hard werkt!
Tip 4 Sta open en eindig de dag met een glimlach. Geef en gun het jezelf!

Vragen

Maar ook vragen als: wat zoek je?, ben je op zoek naar erkenning of waardering? Waar word je blij van? Wat werkt niet voor jou, maar ook wat werkt er wel in je leven? Het zet mij aan het denken en iedereen staat positief tegenover de vragen, waardoor er fijne gesprekken ontstaan binnen de groep. Voor mij werkt het niet om te veel achter mijn laptop te zitten of te snel afgeleid te zijn door zaken die zich aandienen. Wat wel werkt voor mij is meer tijd en ruimte voor mijn gezin, andere mensen ontmoeten, actief netwerken en verdiepen in wat ik wil.

De workshop had een mooie mix tussen actie en interactie. Yolanda vertelt ook over haar eigen ervaringen, haar gedachten en overdenkingen. Waardoor het een persoonlijke noot krijgt. Je herkent je zelf er in.

Uiteindelijk komt de vraag “Wat is jouw droom?” Zonder dat je ergens rekening mee hoeft te houden als tijd, geld etc. Yolanda illustreert dit met de uitspraak “Kijken we naar de regen of naar de ruimte daartussen?” Het is een doordenker, maar ik zie het wel op een tegeltje staan!

En om op de laatste tip van Yolanda terug te komen:
“Sta open, eindig de dag met een glimlach.” “Er is veel om dankbaar voor te zijn!”

Ik heb het als een heerlijk bad ervaren en ga vol goede ideeën en mindset gedachten op weg.

Workshop Samenwerken of samen werken

Verslag door Josselien

De trainer, John Musterd, illustreert aan de hand van het uitzoeken/aanwijzen van zijn “co-trainer” oftewel verslagschrijver, dat toegeven haar overheersende conflictstijl is 😉.

Kort introduceert John zichzelf (hij heeft een trainings- en coachingsbureau, koken is zijn passie) en vertelt dat alles communicatie is; je kunt niet niet communiceren. Een colbertje zegt bijvoorbeeld iets over je positie. Ook draait het om belangen, zowel die van jezelf als die van een ander.

Vervolgens worden vijf verschillende conflictstijlen uitgelegd, aan de hand van een conflictstijlen test die wij moesten maken. Dit gaf veel inzicht en bood ruimte voor dialoog.

Belangrijke punten:

  • Bij stress laat je je voorkeursstijl de overhand nemen (wees je hiervan bewust!)
  • Dus onthoud: in conflicten gaat het om het spel; nooit om het persoonlijke
  • Probeer altijd vanuit gelijkwaardigheid te denken en te handelen, anders is de kans groot dat je gefrustreerd raakt
  • Cultuur en opvoeding bepalen je gedrag
  • Het gaat vooral om compromissen sluiten
  • Wanneer je je veilig voelt, ben je meer geneigd om samen te werken, je denkt meer vanuit “wij” en niet zo zeer vanuit “ik”. Je voelt je dan niet aangevallen of afhankelijk van het oordeel van de ander
  • Houd altijd jouw belang in de gaten, o.a. bij sollicitatiegesprekken. Ga inderdaad op zoek naar het “wij”gevoel en probeer dat vast te houden en over te brengen.

Ik kijk terug op een middag waarin zowel veel gelachen werd als hard gewerkt.

===============

Tot zover het verslag van het Werkcafé Live van 6 februari met extra dank aan de drie deelnemers die de verslagen maakten. Graag tot ziens bij het volgende Werkcafé Live op dinsdagmiddag 6 maart 2018.