Verslag Werkcafé Live 5 september

Het Werkcafé Live in Deventer van 5 september was een mooie start-up na de zomervakantie. Met 50 deelnemers en twee inspirerende workshops gegeven door Felice Visser en Alwin Zandvoort. We misten een aantal bekende gezichten; die hebben inmiddels weer een baan gevonden! Daarnaast wisten nieuwe werkzoekenden ons te vinden.

Lees hieronder het verslag met ervaringen en praktische tips van deelnemers aan het Werkcafé Live.

Hoofd Opruimen door John & Pilar

Op 5 september ben ik naar het Werkcafé Live Deventer geweest. Gelukkig miste ik een aantal bekende gezichten, zij hebben inmiddels werk gevonden. Van harte gefeliciteerd! Nieuwe deelnemers voelden zich op haar of hun gemak. Dat kon je goed horen tijdens de onderlinge netwerkgesprekken. Daarna volgde ik de workshop Hoofd Opruimen door Felice Visser. Na een boeiende sorteeropdracht  van fruit (veel variaties) zijn we onze huidige en gewenste gedachtepatronen gaan tekenen. Bijzonder was te horen hoeveel invloed stress op ons leervermogen en geheugen heeft. Zeker interessant om te weten is hoe je je eigen gedachten kunt sturen en je hoofd kunt opruimen. Daarna zijn we verder praktisch aan de slag gegaan met persoonlijke onderwerpen. Bij de één lukte het meer dan bij de ander. Veel respect en herkenning voor elkaar. Felice hartelijk dank voor de workshop, het is waardevol om te ervaren wat je zelf met je gedachten kunt doen. Voor meer info kijk op Veelkant.nl      

De titel van deze workshop maakt natuurlijk wel erg nieuwsgierig: hoe doe je dat, je hoofd opruimen en waarom zou je dat überhaupt willen? Felice neemt ons mee op een soort ontdekkingsreis, want bijna iedereen herkent wel innerlijke stemmen die je op de één of andere manier belemmeren in je gewone leven, en zeker in je zoektocht naar werk. Ze laat ons zien hoe je identiteit is opgebouwd. Denk aan je bestaansrecht en je eigenwaarde. Natuurlijk zware termen, echter Felice helpt ons deze te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Vooral ook waar je valkuilen kunnen zitten. De werking van je hersenen komt aan de orde, en de verlammende impact die stress heeft op je hersenen.

Felice laat ons zien hoe je kunt werken aan het terugkrijgen van regie over je eigen leven. Door het verdelen van belemmeringen, denkbeelden en emoties is segmenten krijg je al meer inzicht en overzicht. Vervolgens ga je die segmenten verder bekijken en bepaal je of je ze dichtbij wilt houden en of juist buiten je systeem wilt plaatsen: opruimen dus. Dat is een lastige en moeilijke opdracht die we met verschillende hulpmiddelen proberen te tackelen. We delen onze inzichten en hoe de oefening je persoonlijk raakt. Natuurlijk kun je in een middag niet je leven zo maar veranderen, maar de workshop geeft je een eerste handvat. Felice doet dat op een rustige en prettige manier, we verlaten de workshop met waardevolle, nieuwe inzichten.

Inspiratie sessie LinkedIn 

LinkedIn expert Alwin Zandvoort verzorgde een speciale LinkedIn inspiratiesessie. Als voormalig recruiter, social media trainer en LinkedIn ambassadeur kon hij veel praktische tips aan ons geven hoe je LinkedIn effectief kan gebruiken als werkzoekende.

In zijn presentatie kwamen tips naar voren hoe te zorgen dat je samenvatting tekst zodanig aantrekkelijk is dat recruiters je kunnen vinden. Andere tip was: zet je contactgegevens bovenaan in de samenvatting zodat ook 2e graads netwerkcontacten jouw via telefoon of mobiel kunnen benaderen. Verder benadrukte Alwin in zijn presentatie het belang van het bijhouden van je netwerk op LinkedIn (‘community’) en het zorgen voor ‘content’. Volgens Alwin kun je LinkedIn zien als een café. Als je een café binnenkomt, aan de kant blijft staan met je handen op de rug en na 5 minuten vertrekt, heeft niemand jou gezien. Zo is het ook met LinkedIn. Door regelmatig updates te plaatsen, iets te delen of zelf een bericht te schrijven, zorg je ervoor dat je opvalt bij jouw netwerk. Zorg voor een goede profielfoto en voor een omslagfoto!

Sluit je aan bij vakgroepen op LinkedIn en reageer hier inhoudelijk op berichten. Hierdoor word je zichtbaar en zien recruiters dat je actief bent als werkzoekende. Verder gaf Alwin aan alleen je netwerk van belangrijke wijzigingen op de hoogte te brengen. Dus standaard de “aan/uit knop wijzigingen” uitzetten.

Het werd een interactieve workshop waar deelnemers direct een post op LinkedIn plaatsten of andere deelnemers een contactverzoek stuurden met de tips erin verwerkt!

Tot zover het verslag van het Werkcafé Live van 5 september met extra dank aan de twee deelnemers die de verslagen maakten.

Graag tot ziens bij het volgende Werkcafé Live op dinsdagmiddag 3 oktober.

Jorine Wolf (jorine@werkcafe.nl)