Verslag Werkcafé Live 5 april

Op 5 april was Werkcafé Live te gast bij de School voor Ondernemers in Deventer. Een initiatief dat ruimte biedt aan startende ondernemers en deze maand ook aan Werkcafé Live!
Een Werkcafé Live met maar liefst 4 workshops, een nieuwe locatie én meer mensen. Kortom: best spannend om te organiseren, maar afgaande op de reacties zeker geslaagd!

Omdat ik zelf niet aan alle 4 de workshops kon bijwonen, heb ik verschillende deelnemers gevraagd een kort verslagje te schrijven van de workshop die zij hebben gevolgd.

Vergroten van je zelfvertrouwen en stressbestendig denken van Aimée Scheltens.
´Samen met een vrouw of 10 heb ik deelgenomen aan de workshop stressbestendig denken. Het was niet alleen maar luisteren maar ook zelf actief meewerken en we hebben ondersteunende filmpjes bekeken. Wat mij vooral bij zal blijven zijn je automatische negatieve gedachten die je al gauw hebt en die je door middel van de G´s (gedachten, gevoel, gedrag) uit de cognitieve therapie zelf om kunt zetten in functionele gedachten. Neem zelf de regie over je leven en gun het jezelf ook! Door positief te zijn en te doen bereik je veel meer. Misschien voelt het niet altijd zo maar ook daar kun je jezelf in trainen. Een leuke en leerzame middag (Joyce).

De volgende stap van Yolanda Bikker.
‘ Weer een dinsdagmiddag om naar uit te kijken. Aan deze workshop deelnemen was in één woord: inspirerend! Weten welke waarden voor de volgende stap van belang zijn zoals: plezier hebben, verantwoording nemen en dankbaar zijn. Weten wat een bron van succes is dat elke geplande actie een gewenst resultaat heeft. Mij realiseren hoeveel successen ik elke dag ervaar. Horen welke successen andere deelnemers ervaren.
Wat ga ik anders doen zodat het resultaat ook anders is? In de vorige workshop stelde Yolanda de vraag: ‘Heb je een droom die je nog nooit hebt gedeeld?’ Ik stak mijn hand op. Mijn volgende stap nu was mijn droom te delen met de groep. Het is belangrijk te weten dat ik deze droom werkelijkheid kan laten worden, ook heb ik mogelijk op korte termijn een andere invulling of reguliere baan nodig voor de benodigde (financiële) middelen (Simone).’

Workshop weerbaarheid van Kitty Merza.
Deze workshop ging over de invloed van  je houding, gedrag en gevoelens en wat weerbaarheid nu eigenlijk is. Door praktijkoefeningen konden we ontdekken wat dit bij je losmaakt. Zo was er onder andere een opdracht waarbij je de ene keer de dader en de andere keer slachtoffer rol moest spelen. Wat ik ervan heb opgestoken? Weer een wat betere bewustwording. Een soort van spiegel die is voorgehouden (Janpieter).

Personal Branding & Netwerken van Linda van der Ploeg.
Ondertussen was ik zelf aangeschoven bij de derde en laatste workshop van Linda van der Ploeg: ´personal branding en online & offline netwerken.´ Een belangrijk thema in de workshop was hoe social media in te zetten om je zichtbaarheid te vergroten.
Linda benadrukte dat je door 10 minuten per dag bezig te zijn met social media al een groot effect hebt. Meer is niet nodig! Als je bijvoorbeeld een bericht deelt of ´liked´ op LinkedIn, komt je foto, naam en kopregel regelmatig in beeld binnen je netwerk en weet men dat jij op zoek bent naar een baan. Dit werd mooi ondersteund door een ervaring van één van de deelnemers. Sinds het moment dat zij artikeltjes begon te plaatsen uit haar expertise gebied, ziet zij dat meer mensen (waaronder oud-collega’s) haar profiel bekijken. Dat maakt het ook weer makkelijker om die mensen daadwerkelijk te benaderen.
Netwerken is echter niet compleet zonder het offline deel erbij. Hoewel je ook daar ook social media voor in kunt zetten. Zo zijn er diverse events te vinden op Facebook  om naar toe te gaan om het netwerken in praktijk te brengen. Vaak is het toch een flinke stap om (alleen) naar een of andere bijeenkomst te gaan. Linda adviseerde ons het doel klein te houden: kennis maken. Bovendien is een gesprek beginnen makkelijker als je begint met interesse te tonen in de ander. Vaak komt de belangstelling voor jou dan vanzelf.

Aan de slag met netwerken dus!  En dat kan ook bij de volgende editie van Werkcafé Live, die plaatsvindt op 10 mei.

Marjolein, 14 april 2016