Verslag Werkcafé Live 4 april

Ondanks het mooie weer werd het Werkcafé Live in Deventer op 4 april druk bezocht. Er stonden weer vier mooie workshops op het programma om werkzoekenden een stapje verder te helpen in hun zoektocht naar werk. Hieronder doen deelnemers verslag.

Profiel & Pitchen door Karin
In een groep van ruim 15 deelnemers begon Linda Krohne van Entrena met de vraag welke vragen er onder de deelnemers leven. Aan het einde werden ze nog eens langsgelopen om bij de betreffende deelnemers te checken of hun vraag nu was beantwoord.
De workshop bestond uit een intensieve en levendige uitleg over punten waaraan je LinkedIn-profiel moet voldoen om op te vallen tussen alle andere profielen. Het belangrijkste is de combinatie van foto, naam en de titel. Verder moet het totaalplaatje kloppen, niet alleen op LinkedIn, maar ook in je brief en je pitch. Hiervoor zijn diverse tips gegeven. Na diverse workshops over LinkedIn heb ik nu wel de inspiratie om mijn profiel van volledig en uitgebreid tevens meer interessant te maken.

Theatersport door John

Bij het Deventer Werkcafé live kun je kiezen uit diverse mogelijkheden. Als afwisseling op andere interessante onderwerpen koos ik dinsdagmiddag 4 april voor de workshop Theatersport door Shira van der Werf. Hier mochten wij even een Lama zijn. En heb daar zeker geen spijt van. Bij haar intro vertelde zij dat iedereen een rol kan kiezen en spelen zonder script. En dat je bewuster gebruik kunt van maken van diverse technieken, in woord en gebaar bijvoorbeeld. De warming up liep lekker, van Ja/Nee tot Auto/Vliegtuig. Een leuke belevenis zo je focus te krijgen. Je emotie in overtreffende trap aan elkaar door te geven werkt verfrissend. Shira vertelde dat het belangrijk is duidelijk en consequent te zijn op het toneel om de herkenbaarheid voor het publiek te vergroten. We konden dat goed met elkaar zien door het spelen van een badkamerscene. Zo kregen we zelfs natte voeten omdat de kraan was opengelaten. Tot opluchting van velen mocht de volgende scene, die we met ons 2 speelden, een andere locatie zijn. Het verschil tussen een supermarkt en stomerij werd heel duidelijk uitgespeeld. Na de pauze gaf Shira een korte toelichting hoe je sollicitatiegesprekken kunt voeren. Opvallend daarbij is dat als je op je kwaliteiten vertrouwt, je de controle kunt loslaten en improviseren. Op diverse manieren hebben we ervaren en gezien welke invloed je lichaamshouding en je taalgebruik heeft. Dat hebben we zowel in sollicitatie- als netwerkgesprekken geoefend. Mijn les uit deze Theatersport workshop is dat het goed is rust te nemen. Bijvoorbeeld door tijdens een (sollicitatie)gesprek een stilte te laten vallen, in plaats van iets te zeggen. Gewoon loslaten, aanpassen en ervaren wat er gebeurt. Soms even afstand nemen en kijken hoe ik me wil presenteren. Shira: hartelijk dank dat jij je draad weer hebt opgepakt en ons mooie ervaringen en een lach hebt gegeven.
Wil jij nog meer mee maken? Op vrijdag 21 april is er een Meespeelavond in het Burgerweeshuis in Deventer. Zie www.deventertheatersport.nl

Val op met je cv door Alie
Zie jij solliciteren ook als jezelf verkopen ? Dan biedt deze workshop je de tools : een CV, die overtuigend is èn waarmee jij je onderscheidt van anderen. Niet alleen een goede digitale CV wordt belicht; ook de video – CV wordt gepromoot als een manier
om een werkgever te laten realiseren dat hij in ieder geval jòu moet uitnodigen voor een gesprek. De workshop haalde mij uit de comfortzone van het opstellen van een traditionele CV èn liet me kennis maken met een voor mij nieuwe vorm van presenteren: een video – CV (en dat is iets anders dan een pitch ! ). Job Leferink van JobEffect weet zijn kennis en ideeën op enthousiaste en overtuigende wijze te brengen en biedt zijn hulp aan om e.e.a. te realiseren. Kortom: een inspirerende workshop!

Vrijwilligerswerk als opstap naar betaald werk door Ron
Met 20 anderen geïnteresseerden nam ik deel aan deze workshop onder de inspirerende leiding van Heske Bezem en Michiel ten Bulte, alsmede 2 enthousiaste stagiaires van de Vrijwilligerscentrale Deventer. Na een algemene kennismakingsronde, waarin een ieder zijn/haar ervaring met vrijwilligerswerk en verwachting van de workshop kon delen met de andere deelnemers(sters)werd een start gemaakt met de workshop. Uit de kennismakingsronde bleek dat reeds een groot aantal aanwezigen zich al bezighield met vrijwilligerswerk. Dit varieerde van hulp verlenen bij clubs, zorg-organisaties etc. In Nederland is ca. 49% van de bevolking minstens 1x per jaar betrokken als ”vrijwilliger”(mix van clubs en organisaties) Deze inzet is van onschatbare waarde! De workshop bestond uit 2 delen;

1; introductie, wat houdt e.e.a. in, waar kun je terecht voor relevante informatie etc etc. welke type vrijwilligerswerk kan fungeren als opstap naar betaald werk( daarover verschillen de meningen nogal). Wat wel belangrijk is; meld altijd bij het UWV of Gemeente indien je aan de slag wilt als vrijwilliger. Indien je dit niet meldt en je wordt, op welke manier dan ook, gecontroleerd dan kan er een boete en/of flinke korting toegepast worden op de uitkering.
2; workshop in de vorm van 5 groepen, waarbij een voorkeurkeuze gemaakt kon worden aan de hand van uitgedeelde kaarten met daarop teksten die al dan niet aanspraken dan wel persoonlijke relevantie hadden. Uitgangspunt was om voor jezelf te bepalen of de keuze een mogelijke leidraad zou kunnen zijn voor het type vrijwilligerswerk dat jij zou willen doen, met als uiteindelijk doel; het verkrijgen van betaald werk. E.e.a. werd in groepsverband besproken op basis waarvan wederom een interactie plaatsvond. Al met al een levendige workshop waaraan door alle deelnemers enthousiast werd deelgenomen.

Tot zover het verslag van het Werkcafé Live van 4 april. Het volgende Werkcafé Live vindt plaats op dinsdagmiddag 9 mei. In verband met de verbouwing van de Gasfabriek in mei zijn wij op zoek naar een nieuwe locatie.

Jorine Wolf