Verslag Werkcafé Live 3 oktober

Tijdens het Werkcafé Live in Deventer van 3 oktober was er keuze tussen drie workshops met diverse thema’s. Dit om werkzoekenden een stapje verder te helpen in hun zoektocht naar werk.  Hieronder doen deelnemers verslag.

Jobmarketing door Ted

Op 3 oktober was ik weer present bij het Werkcafé Live Deventer. Ik nam deze keer deel aan de workshop Jobmarketing van Marieke Langenberg. Zoals de titel al feitelijk zegt, ging het er over je zelf te verkopen in de arbeidsmarkt. Je benadert de arbeidsmarkt volgens de principes van marketing en sales. Hierbij is je vakmanschap je product en de markt jouw persoonlijke arbeidsmarkt.
Een belangrijk middel hierbij is vooral netwerken, zowel live als online. Marieke liet aan de hand van de levensloop van een vacature nog zien hoe belangrijk dat netwerken is. Daarbij werd ook uitgelegd hoe je je netwerk opbouwt.

Belangrijke stappen bij het benaderen van de arbeidsmarkt zijn de volgende punten:
Je weet wat wilt gaan doen binnen de mogelijkheden die je hebt, je bent vol vertrouwen van je vakmanschap en je hebt alle woede na een ontslag verwerkt en achter je gelaten. Je moet je vooral op de toekomst richten en niet achterom kijken. Wat wil je gaan doen en zijn er mogelijkheden voor. Inventariseer je arbeidsmarkt: branche, omvang, cultuur reisafstand enz.

We kregen ook opdrachten, bijvoorbeeld pitchen, binnen 2 minuten vertellen wat je te bieden hebt. Nog steeds een opdracht die voor velen een probleem, lees uitdaging, is. Een andere opdracht was het opstellen van expertisevragen, waarmee je bij, bijvoorbeeld, netwerkgesprekken je vakmanschap kunt benadrukken. Al met al weer een nuttige en aangename workshop.

Eerste hulp bij Afwijzing door Sylvia

Floris van der Schot ging tijdens deze workshop op hoe jezelf met afwijzingen omgaat. Want afwijzingen zijn van alle dag toch ?

Hoe jij daar mee om gaat is aan jou! Volg je hart dat klopt……..💙.

Dank voor je bevestiging Floris.

Weer fris aan het werk! door Maria

Zonder zweverig te worden worden de deelnemers gevraagd de voeten stevig neer te zetten. Kom uit je gedachten en voel je voeten.
Door een paar opdrachten in groepsverband uit te voeren, krijg je meer inzicht in hoe je in het proces van het zoeken/vinden van een nieuwe baan bent.

Een deelnemer deelt een uitdaging/probleem met de groep. De vraag is of zij verder zal gaan in haar oude beroep of dat zij het roer om wil gooien en naar een ander soort werk wil groeien. Andere deelnemers worden gevraagd om in de ruimte te gaan staan in een zelf gekozen opstelling. De personen staan voor: de hoofdpersoon/de nieuwe uitdaging/de belemmeringen/het verborgen talent. Bij deze opdracht wordt niet gesproken. Verbazingwekkend hoe je door in een ruimte aanwezig te zijn met anderen, en je je invoelt in een ander, je vrijwel direct een bepaalde afstand houdt, je onrustig wordt, of juist erg blij.

Doordat Pien en Hetteke (workshopleiders) van Adviesburo Doen! op een respectvolle en heldere manier de opdrachten begeleiden, voelde ik me snel op mijn gemak.

Tot zover het verslag van het Werkcafé Live van 3 oktober met extra dank aan de drie deelnemers die de verslagen maakten. Graag tot ziens bij het volgende Werkcafé Live op dinsdagmiddag 7 november.

Hartelijke groet, Jorine Wolf (jorine@werkcafe.nl)