Verslag Werkcafe Live 3 november

Op dinsdag 3 november 2015 vond het eerste Werkcafé Live plaats in Deventer. Met een mooie opkomst van ruim 40 man, enthousiaste deelnemers en goede workshops, wat dit eerste Werkcafé Live een succes!

Vanaf 13.00 uur liepen de eerste deelnemers binnen bij de Zandloper, de locatie waar wij te gast waren. Onder het genot van een kop koffie of thee ontstonden er gelijk allerlei gesprekken en heerste er een ontspannen sfeer.

Na de opening door Celine Curiel, oprichtster en directeur van Stichting Werkcafé, splitste de groep zich in tweeën voor het volgen van een workshop LinkedIn of een workshop Netwerken. Na de pauze werd er gewisseld, zodat iedereen de twee workshops kon volgen.

Workshop LinkedIn
Deze workshop werd verzorgd door Heske Bezem, ´maatschappelijk makelaar´ bij de Vrijwilligerscentrale van Deventer. Het doel van deze workshop was het bieden van handvatten aan de deelnemers om zelf verder aan de slag te kunnen met LinkedIn. De workshop ging onder andere in op belangrijke ´do´s´, je titel/functieomschrijving en de samenvatting. Enkele belangrijke tips die mij in elk geval hebben getriggerd om verder aan de slag te gaan met mijn LinkedIn profiel:

  • Gebruik voor je functietitel termen uit vacatures. Zo wordt je sneller gevonden door mogelijke recruters en p&o medewerkers.
  • Noem in je kopregel dat je ´beschikbaar´ bent, maar zet ook duidelijk voor welke soort functies. Je kunt meerdere functies noemen in de kopregel, bijvoorbeeld: projectcoördinator / trainer / adviseur.
  • Beschrijf in je samenvatting niet alleen een aantal competenties, maar geef ook voorbeelden. Zo kun je bijvoorbeeld in de samenvatting je ´persoonsoonsprofiel´ beschrijven met competenties en je ´werkprofiel´ met daarin taken die je goed kunt en werkervaring.
  • Tot slot: zet de knop ´netwerk op de hoogte houden van de wijzigingen´ op ´uit´. Zet hem vooral weer even op ´aan´ als je onder de aandacht wilt brengen dat je een belangrijke update of wijziging hebt gemaakt.

 

Workshop Netwerken
Bij de workshop netwerken werden we zelf aan het werk gezet door Babette. Aanbod kwamen vragen als ´wie behoort er tot je netwerk´, ´met wie zou je graag een netwerkgesprek hebben´, ´waar ga je netwerken´ en ´zijn zijn do´s en don´ts in een netwerkgesprek.
Enkele belangrijke tips van Babette of van de deelnemers, met betrekking tot netwerken en netwerkgesprekken:

  • Maak specifiek wat jij voor werk zoekt en breng dit onder de aandacht in je nabije omgeving.
  • Hoewel je in een netwerkgesprek niet wanhopig om een baan moet vragen, is het wel goed om aan te geven dat je werk zoekt. Dit is eerlijk en zo ben je jezelf.
  • Geef in een netwerkgesprek aan wat jij te bieden hebt. Denk niet te moeilijk, een grote interesse het vakgebied van de ander of een gedeelde passie kunnen voldoende zijn.
  • Spreek een concreet vervolgtraject af, bijvoorbeeld op welke datum je de betreffende persoon kunt bellen voor nadere informatie.
  • Bereid je vragen goed voor en bedankt je gesprekspartner voor het gesprek.
  • Tot slot benadrukte Babette het belang om actief te netwerken: maak een plan van aanpak over hoe je iemand te spreken kunt krijgen. Actief netwerken betekent ook dat je op zoek gaat naar plekken waar je interessante netwerkcontacten kunt ontmoeten, zoals seminars en congressen over je vakgebied.

In de pauze was er de mogelijkheid een profielfoto te laten maken door Celine Curiel, naast directeur van Stichting Werkcafé, ook fotografe. Het was leuk om te zien dat sommige deelnemers speciaal kleding en accessoires hadden afgestemd voor een mooie representatieve foto voor op hun CV of LinkedIn. Velen hebben een foto kunnen laten maken. Voor diegenen die niet aan bod zijn gekomen, is er de volgende keer opnieuw een mogelijkheid.

Heb je opmerkingen over het Werkcafé Live van 3 november, suggesties ter verbetering of ideeën over thema´s die je graag terug ziet komen bij een volgend Werkcafé, dan hoor ik dat graag via marjoleincozijnsen.werkcafe@gmail.com

Voor actuele informatie over volgende Werkcafés, ´like´ de Facebookpagina van Werkcafé Nederland of bekijk regelmatig de agenda en het nieuws van deze website van Stichting Werkcafé.

Graag tot ziens bij het volgende Werkcafé Live in Deventer op dinsdagmiddag 1 december!