Verslag Werkcafé Live 2 februari

Werkcafé Live van 2 februari was opnieuw drukbezocht en inspirerend. Rond half twee ´s middags was de Annie M.G. Schmidt zaal van de bibliotheek Centrum goed gevuld met zo´n 45 man. Met een kop koffie of thee in de hand waren veel aanwezigen nog een beetje afwachtend. Dit veranderde echter compleet met de netwerkoefening tijdens de introductie!

Iedereen kreeg de opdracht om in 5 minuten tijd met 3 verschillende personen in gesprek te gaan over iets dat hij / zij echt heel leuk vindt (en het mocht niet over werk gaan). Wat een enthousiaste gesprekken ontstonden hier!

career-1020061_1280

Daarna was het tijd voor de workshops. Zelf schoof ik aan bij de workshop ´in tien stappen meer inzicht in je perspectieven op de arbeidsmarkt´, gegeven door Linda van der Ploeg (Entrena).  In twee uur tijd stelde Linda de groep 10 prikkelende vragen waarvan de antwoorden uiteindelijk inzicht bieden in wie je bent, wat je kunt, wat je wilt en wat je daarmee de arbeidsmarkt te bieden hebt.

Zo kregen wij de vraag in hoeverre je bereid bent te veranderen voor dé ideale baan. Stel dat 4 van de 5 aspecten in de baan echt ideaal zijn, maar net ééntje niet….wat ben je bereidt in te leveren en wat niet? En wat zijn eigenlijk je financiële doelen?

De twee uur durende workshop was uiteraard te kort om voor jezelf alle antwoorden helder te hebben. Linda heeft ons echter de handvatten aangeboden om hier zelf thuis mee aan de slag te gaan.

Ook benadrukte zij het belang van het maken van een stappenplan: wat zijn de stappen die je moet zetten om te bereiken wat je zou willen bereiken? ´Houdt de stappen klein´, aldus Linda. Dan boek je sneller succes en dat geeft energie en zelfvertrouwen.

career-1019910_1280

In maart kom Linda van der Ploeg terug voor het vervolg op de workshop. Het social media profiel & pitchen zullen dan aan bod komen.

Tegelijkertijd vond in een andere ruimte een heel andere workshop plaats. Hierover heeft Yvonne Graveman verslag gedaan:

Jannie Jansen (docent aan de Academie Mens en Arbeid bij Hogeschool Saxion) gaf een workshop over een persoonlijk CV. Centraal stond de vraag hoe je jouw CV zo maakt dat het echt iets zegt over jou en met welke passie je bepaalde werkzaamheden doet.

Het was een hele interactieve en boeiende workshop. Van te voren had Jannie al een aantal vragen per email binnengekregen van de deelnemers, welke tijdens de workshop aan bod kwamen.

In de workshop kwam naar voren wat je juist wel en wat niet in je CV moet zetten. Kort gezegd raadt Jannie ons aan om een basis CV te maken. Deze mag best lang zijn, wel vijf A4-tjes. Daaruit kun je vervolgens per vacature de punten halen die belangrijk zijn. De lengte van je CV is dan terug te brengen naar 2 A4-tjes die je kunt opsturen.

Vooral het profiel is nog wel eens lastig. We scheppen niet graag op. Tegelijkertijd zijn we geneigd om veel te vertellen over onszelf, wat we allemaal kunnen. Jannie benadrukte dat het CV echt een profiel moet zijn, zodat de lezer (de werkgever) geïnteresseerd blijft. ´Stel jezelf altijd de vraag: voegt het iets toe, of haakt de lezer (de werkgever) halverwege af omdat je te veel wilt vertellen?´ Werkgevers kijken slechts 15 seconden naar een CV!

Tot slot enkele tips van Jannie:

Gebruik zoekmachine trefwoorden uit de vacature. Dat klinkt saai, maar deze zoekwoorden worden door recruiters gebruikt. Probeer daarnaast wel creatief te zijn maar gebruik de trefwoorden zeker.

Schrijf vanuit het standpunt van de lezer: wat kun je voor diegene betekenen?

Je kunt een prezi maken. Hierin kun je heel veel kwijt over jezelf. Prezi is gratis te downloaden.

Tot zover het verslag van Werkcafé Live op 2 februari. Reacties en suggesties zijn welkom per email via marjolein@werkcafé.nl

Marjolein,

8 februari 2016