Verslag Werkcafé Live 10 mei

Werkcafé Live Deventer was op 10 mei te gast in Kunstenlab, een artistieke locatie in het hippe Havenkwartier. Leuk om hier eens een kijkje te kunnen nemen!
Op het programma stonden drie heel verschillende workshops. Drie deelnemers doen hieronder verslag van de workshop die zij hebben gevolgd.

Presenteren & pitchen
Barbara volgde de workshop ´Presenteren en Pitchen, je verhaal vertellen´ van Marije Alma (eigenaar van Almamedia, media/presentatietrainer en communicatieadviseur).
“Ik vond de workshop erg geslaagd. De manier waarop Marije ons allemaal een spiegel voor hield over onze presentatie, voor de groep, vond ik erg goed. We kregen allemaal een korte presentatieopdracht en iedere deelnemer heeft voor de groep een korte presentatie of pitch gehouden die ook werd gefilmd. Na afloop hebben we met elkaar deze opnames teruggezien. De concrete en opbouwende feedback van Marije, maar ook van de andere deelnemers vond ik waardevol. De belangrijkste tips die ik heb meegenomen:
– Luister of je iets gemeenschappelijks hoort in het verhaal van de spreker als aanknopingspunt voor een (later) gesprek.
– Benoem het gewoon als je tijdens een presentatie een black-out krijgt.
– Vertel vanuit een voorbeeld  of situatie om over jezelf te vertellen. Ik vond het verassend  om te zien wat er op deze manier aan eigenschappen en talenten naar voren kwam bij mensen.
– Zelf kreeg ik als tip om iets in mijn handen te houden tijdens een presentatie.
– Geef je publiek de tijd om aan je te wennen,  begin niet meteen te praten. Loop rustig naar het podium
Een korte manier om je zelf te presenteren kan met de 3 W’s: Wieg, Wonen, Werk. Dat was nieuw voor mij. Maar ook dat ga ik zeker meer toepassen. Kortom, een boeiende, leerzame middag.”

Solliciteren of ondernemen.
Een verslag van Mirjam. “Van de drie workshops bij Werkcafé Live heb ik gekozen voor ‘Solliciteren of Ondernemen?’. Dit omdat ik letterlijk met deze vraag worstel(de). De workshop werd gegeven door Astrid Peters. Astrid startte met zichzelf voorstellen en te vertellen hoe zij op deze weg terecht gekomen is en waarom zij uiteindelijk heeft gekozen om starters te begeleiden. Dit was een heel open en persoonlijk verhaal, waardoor er een band ontstond tussen haar en ons.

We kregen een oefening waarin we leerden voelen wat een keuze bij jou als persoon te weeg zou brengen. De oefening startte met het zo gedetailleerd mogelijk opschrijven van de keuze waarin jezelf meer duidelijkheid wilde krijgen. Daarna moest je daar verschillende opties bij bedenken. Elke optie schreef je op een apart papiertje. Hierna zocht ieder een rustige plek op waar je per optie probeerde te voelen wat er met je gebeurde als je je concentreerde bij elke optie. Voor mij werd tijdens deze oefening heel duidelijk dat ik wel echt wil kiezen voor het ondernemen en waarin.

Tijdens de koffie- en theepauze kwamen er heel veel gesprekken en discussies los over de gekozen opties, hoe mensen het hadden ervaren en vooral wat het met een ieder gedaan had. Dit was erg inspirerend. Deelnemers waren met elkaar aan het meedenken en ik merkte dat diverse deelnemers nieuwe energie kregen.

Na de pauze ging Astrid dieper in op het daadwerkelijk starten van een eigen bedrijfje. We kregen een stappenplan met ‘hoe begin je’, waar blijven mensen vaak op steken (namelijk het zelfvertrouwen in het eigen kunnen) en hoe kom je tot je uiteindelijke doel: ‘je eerste klant’.

Voor mij was het een heel inspirerende, energieke workshop. Het maakte veel in mij los en bracht daardoor ook veel duidelijkheid. Ik ging naar huis met een duidelijker doel voor ogen, met nieuwe inspiratie en met een heel goede oefening om duidelijkere keuzes te maken die niet gebaseerd zijn op angst en je rationele denken, maar juist meer vanuit liefde en je gevoel.

Aan het eind van de workshop was niet alleen bij mij meer duidelijk geworden, maar bij alle deelnemers was wel iets veranderd. Bij een aantal was een duidelijke keuze naar voren gekomen, anderen hadden nieuwe ideeën opgedaan die ze verder gingen onderzoeken.
Ik ben blij met mijn keuze voor deze workshop en ga verder deze weg in.” Mirjam Lock

Talenten en kwaliteiten
Tot slot een korte impressie van de workshop talenten en kwaliteiten door Albert. `Afgelopen Werkcafé Live heb ik de workshop Talenten en Kwaliteiten bijgewoond, welke werd gegeven door Maaike van Proosdij.  In eerste instantie dacht ik dat deze workshop een standaard workshop zou zijn waarbij ik veel zou luisteren. We gingen juist veel zelf aan de slag. Door met gelijken en jezelf bezig te zijn,  kreeg ik als het ware een spiegel voor mij waardoor ik inzicht kreeg ik mijn karakter en er onbewuste talenten en kwaliteiten naar boven kwamen.  Ik vond dit een zeer nuttige workshop, omdat de opdrachten en gesprekken met anderen mij stimuleerde buiten mijn normale kaders te denken. Daardoor ontdekte ik nieuwe dingen over mijzelf.  Het was een top workshop!´

Reacties, suggesties of andere opmerkingen zijn welkom via marjolein@werkcafe.nl
Graag tot ziens bij het volgende Werkcafé Live op 7 juni!